Wednesday, June 25, 2014

..ja ongi aasta kohe-kohe täis!

As Salaam Alaikum!

Juba nelja päeva pärast algab Indoneesias kõigi poolt tohutult oodatud Ramadan. Tegu on moslemite kõige tähtsama kuuga. See on aeg, mil nad paastuvad ning tohivad süüa-juua vaid siis, kui päike on loojas. Ilmselt siis Allah ei näe... Kuid mida tähendab see püha meie jaoks? 
Esiteks märgiks ära, et Ramadani alguseks täitub meil esimene aasta Indoneesias! Saabusime siia ju Ramadani kuul, aastal 1434. Jutt käib nüüd siiski Islami kalendrist, mis järgib kuu faase. Siiski leping on mul mingil põhjusel Gregooriuse kalendri järgi ning seega on meil siin jäänud veel umbes 13 kuud. 
Teiseks pean pettumuseks tõdema, et suure tõenäolsusega õlut ma söögikohtades nüüd mõnda aega ei saa. Moselmite jaoks on alkoholi tarbimine niigi tabu ja seega seda kesvamärjukest on Ramadani ajal väga keeruline leida. 
Lisaks saab meil olema mitmeid ebamugavaid olukordi, kui oleme söögikohas ainsad inimesed, kes päriselt söövad. Nimelt oli Jakartas elades tavaline nähtus, et restoran oli inimesi paksult täis, mõnel isegi toidud ees, kuid kõik lihtsalt ootasid ning kontrollisid närviliselt kella, kas võib juba miskit põske pista. Samal ajal matsutasime meie juba mõnuga. Tuli ka ette olukordi, kus me ei pääsenud istuma, sest kõik istmed olid söögikohas juba võetud, kuid sööjaid polnud...
Märkimisväärne on ka see, et teatud konservatiivsemates linnades ei olegi võimalik Ramadani ajal väljas süüa. Nimelt rääkis üks hollandlasest sõber meile loo, kus ta sõi illegaalselt restorani tagaruumis autokummide varjus. Lihtsalt polnud võimalik linnas mujalt midagi hamba alla leida. 
Kui teisi lugusid saab naljaga võtta (v.a õllekeeld), siis minu jaoks on häiriv, et ka paljud moslemitest piloodid paastuvad tööd tehes. Rõhutan, et keelatud on isegi vee joomine! Just eile saadeti kõigile töötajatele firma poolt kiri, kus paluti mõistuse piires paastuda ning halva enesetunde korral midagi siiski tarbida. Õnneks töötan ma enamjaolt Hispaaniast ja Uruguaist pärit pilootidega ning saan muretult lendu nautida. 
Igatahes soovin kõigile mõnnat Ramadani ja edukat paastumist! 


No comments:

Post a Comment